• In de spotlight

Wat maakt een school een populaire school? Leonie den Hartog is directeur van DKC De IJsbreker. Wat maakt deze school in Amsterdam Noord zo geliefd? Directeur Leonie den Hartog deelt haar inzichten.

Van een ouder kreeg Leonie een geplastificeerd pamflet aangeboden. Opgemaakt als een AT5 nieuwsbericht op A4 formaat. Op originele wijze wilden de ouders zo duidelijk maken hoe graag ze hun dochter op DKC De IJsbreker wilden hebben. “We zijn een populaire school, daar komt helaas bij kijken dat we soms ouders moeten teleurstellen. We hebben lange wachtlijsten voor de meeste groepen en we moeten bijna altijd loten in Scholenring.”   

Wat maakt dat deze school zo populair is?  

Allereerst: een stabiel team 

“We hebben een heel stabiel en hecht team. Sinds de start van onze school in 2010 is er een vaste kern. Er zijn weinig wisselingen geweest in de afgelopen 15 jaar. Er lopen zo'n 10 leerkrachten rond die ooit als LIO’er bij ons zijn begonnen. Het team groeit en bloeit daardoor met elkaar. We zijn als directie erg faciliterend en attent: je hoeft eigenlijk nergens om te vragen. Het is bijna vanzelfsprekend dat alles er altijd is, van koffie/thee/kopieer papier tot alle benodigde lesmaterialen. En als we het team kunnen verwennen dan doen we dat ook, we grijpen alles aan om het team te laten zien hoe zeer wij hen waarderen. Niet alleen op de standaardmomenten maar ook op Valentijnsdag, met Pasen, tijdens alle studiemomenten en soms op de vrijdagmiddagen middels een vrij-mi-bo. En mocht je als leerkracht denken, ik trek het even niet - door welke omstandigheden dan ook - dan zorgen we dat iemand anders je klas een dagje overneemt. We hebben op De IJsbreker oprechte aandacht voor elkaar en dingen zijn gewoon goed geregeld. Je team is je echte kapitaal en je team moet je dus koesteren.” 

Eigenaarschap en samenwerking

“Teamleden hebben bij ons veel eigenaarschap en er wordt veel samengewerkt. Onze Leerteams werken geheel zelfstandig. Elk leerteam ontwikkelt en stuurt een stuk van de onderwijsontwikkeling aan. Ze vragen zelf tijd op teamvergaderingen of studiedagen. Doen klassenbezoeken waar nodig. Schrijven zelf stukken voor het schoolplan of het jaarplan. Verzorgen vaak zelf een stuk van de studiedagen of teamvergaderingen of vragen aan het team een stuk literatuur door te nemen. In ons team mogen alle leerkrachten proeftuintjes uitzetten als ze dat willen, daar is dan wel een procedure voor maar ook dat geeft wel een stukje vrijheid en eigen verantwoordelijkheid.” 

Heel belangrijk: positieve stakeholders 

“Hoe sta je bekend in de buurt? Dat is je allergrootste kracht. Niet alleen wat ouders van je vinden maar ook de stakeholders zoals; de BIEB, musea, de bedrijven in onze buurt, de verenigingen die sport bij ons op school geven, de GGD die op school komt, het OKT etc. We krijgen altijd complimenten over de rust in onze school en het beleefde gedrag van de kinderen. ‘De kinderen van die school zijn zo leuk, ze luisteren zo goed..’, zulke opmerkingen dragen zeker bij aan de populariteit. Het feit dat je een Kindcentrum bent is voor veel ouders heel aantrekkelijk. En onze eigen loslopende kippen en konijnen zijn ook een soort stakeholders 😉".  

Open communicatie! 

“De communicatie van leerkracht naar ouders toe is open en betrokken, ouders krijgen elke week van de groepsleerkrachten een Parrobericht met informatie over de afgelopen week, vergezeld van wat foto’s. De lijntjes zijn kort! Ik sta zelf altijd ’s morgens bij één van de voordeuren en de deur van mijn eigen kantoor staat altijd open. Ik laat bijvoorbeeld ook nooit een mail van een ouder lang liggen, ouders krijgen op dezelfde dag dat ze me mailen een reactie.” 

Wat bijdraagt: concept van de school 

“Wat ook zeker bijdraagt aan de populariteit is ons Daltononderwijs met daarin verweven heel veel burgerschapsdoelen. We hebben als team allemaal dezelfde visie. Dalton biedt veel structuur aan de kinderen en houvast aan het team. Niet alleen de kinderen hebben een maatje, ook alle teamleden hebben een maatje. En alle klassen hebben een maatjesklas. Nieuwe leerkrachten en ook stagiaires komen bij ons in een warm bad. Dat is wat we ook altijd terugkrijgen. Voor nieuwe leerkrachten hebben we op het gebied van ons Daltononderwijs een duidelijk stappenplan en ze worden “aan de hand” meegenomen en begeleid door onze 2 Dalton-coördinatoren. En ook niet onbelangrijk: de onderwijsresultaten zijn heel goed op onze school.” 

Rol van schoolleider 

“Zonder mezelf op de schouder te kloppen: ik vind de rol van de schoolleider cruciaal in alle aspecten. Ik werk hier vanaf het begin - 1 juni 2025 alweer 15 jaar - dat draagt ook bij aan de stabiliteit in het team.” 

Wat maakt jou trots op jouw school? 

“Tja er is zoveel waar ik trots op ben, een leerling met ernstige gedragsproblematiek zei ooit toen hij de school verliet in groep 8: ‘Hier mag ik tenminste mezelf zijn”. Dat vind ik misschien wel het allerbelangrijkste! Kinderen moeten zich echt gezien en gehoord voelen, teamleden en ouders natuurlijk ook. En dat gebeurt op onze school.”  

Quotes van ouders

Op de website van DKC De IJsbreker vertellen ouders waarom ze kozen voor deze school

Volg jij ons al?

Volg ons op Linkedin